Hatgépes An-2 kötelék repült Szatymaz egén

Tizenkettedik alkalommal került megrendezésre 2019. szeptember 7-én a Szatymazi Repülőnap, amelynek az egyik legnagyobb látványossága szokás szerint ezúttal is az An-2 kötelék bemutatója volt.

Éppen tíz éve, 2009-ben jártam először az akkor még nyár elején rendezett Szatymazi Repülőnapon, ami rögtön nagy kedvencemmé vált az akkoriban éppen hiánycikknek számító hazai repülőnapok sorában. A legjobban azt szerettem és szeretem ma is benne, hogy a program nagy részét a helyben állomásozó repülőgépekre építik és olyan elemek is állandó részét képezik a műsornak, amelyeket más repülőnapokon nem, vagy csak nagyon ritkán lehet látni.

A most már tizenkét éves távlatra visszanyúló hagyománynak megfelelően a légteret először az idén Zsombóról érkező modellezők kapták meg, akik több géppel is látványos bemutatót tartottak. Gépeik közül a legnagyobb sikert a nap folyamán többször is a levegőbe emelkedő quadrocopter aratta, amely egy-egy felszállás alkalmával cukorkát szórt az égből a gyerekek nagy örömére.


A nagyobb gépek repülését ugyancsak hagyományos módon a forráskúti sárkányrepülők kötelékben és szólóban tartott bemutatói követték kétféle típussal. Az erős szél ellenére igen gazdag programot tudtak bemutatni a csoport tagjai, akik összesen hét géppel látogattak el idén Szatymazra.

A következő bemutató a helyi sajátosságnak számító transzparens-vontatás volt, amelyet a 2010 óta Szatymazon állomásozó Piper PA-25 Pawnee (HA-TNB) vontatógép segítségével emelt a magasba a pilóta.

Ezt követően előrehozták a kora délutánra meghirdetett vitorlázó műrepülő bemutatót, amelyet Hársfalvi Pál vitorlázó műrepülő bajnok tartott zenei aláfestéssel, zöld színű füstölővel felszerelt MDM Fox (HA-7023) típusú kétüléses vitorlázógéppel.

A szeles időjárás ellenére több év kihagyás után végre visszatértek a Szatymazi Repülőnap programjába az ejtőernyősök, a négyfős csapat Szegedről érkezett a légtérbe és ugrott ki a Cessna-182-es (HA-RAP) gépükből Csorba József vezetésével.

Majd elérkezett sokunk számára a nap fénypontja, az An-2 kötelék bemutatója, amely a Szatymazi Repülőnapok történetében ezúttal rekordot döntött, mivel összesen hat gép emelkedett a levegőbe egyforma festéssel, két hármas csoportot alkotva. Az első hármas vezérgépe az utasszállító HA-YHD jelzésű Ancsa volt, őt a HA-MBJ és a közelmúltban külföldről beszerzett, idén üzembe állított HA-ECM lajstromjelű permetezőgép kísérte.

A második csoport vezérgépe a HA-MBD jelzést viselő An-2 volt, őt a HA-MES és a HA-MEN jelzésű permetezőgépek kísérték. A két csoport közösen végrehajtott repülését követően láthattunk alacsony áthúzásokat, majd két gép színezett vízzel permetezve mutatta be a mezőgazdasági repülés szépségeit. Ezzel a programmal tehát megdőlt a levegőben lévő An-2-esek számát illetően az eddigi rekord, mivel a korábbi években rendszerint öt géppel tartották meg ezt a bemutatót, ráadásul először fordult elő, hogy a Szemp Air Kft. teljes An-2 flottája Szatymazon tartózkodott a repülőnap idején (a hetedik gép, a flottaszíneket ugyancsak viselő HA-MBL ugyan nem repült, a hangár előtt félreállítva pihent, de végső soron mégis jelen volt a rendezvényen).

A nap hátralévő részében Szatymazra várták Besenyei Péter műrepülő világbajnokot, a délelőtti programból délutánra csúsztatva Tóth Ferenc vitorlázó műrepülő világbajnokot, Ábrányi Tamás EB bronzérmes műrepülő pilótát, estére pedig Hársfalvi Pál görögtűzzel kiegészített vitorlázó műrepülésével és hőlégballon-bemutatóval készültek a szervezők, illetve időpont megjelölése nélkül szerepelt a látnivalók közt gázturbinás vitorlázógép repülése is. Ezeket a programok azonban az időjárás miatt végül elmaradtak.

Természetesen sétarepülésre is volt lehetőség, egy An-2 (HA-YHD), egy Cessna-150 (HA-SZP) és egy Falke motoros vitorlázó (HA-1234) várta az utasokat. 

A korábbi évekhez képest annyi különbség mindenképpen volt, hogy nem tartott bemutatót a Cessna-150, a helyi Cessna-172 (HA-CTO) egyáltalán nem volt látható,  a Z-37 Cmelák (HA-MFY), a típus legrégebbi üzemben lévő hazai képviselője pedig leponyvázva pihent a reptér túlsó szélén.

Összességében azonban idén is a szatymazi hagyományoknak megfelelő programot láthattunk, amelyért köszönet illeti meg a szervezőket. Várjuk a jövő évi folytatást!

Fotók: Sármási Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .