Bemutatkozás

Ancsák közt

Sármási Zoltán vagyok. Végzettségemet tekintve okleveles történész, valláskutató, illetve marketing és reklámügyintéző, továbbá időgazdálkodási szakértő, az Időkalauz című könyv szerzője, megszállott közlekedésrajongó, ezen belül az eltűnőben lévő típusok szerelmese.

Édesanyám elbeszélése szerint órákat volt kénytelen velem tölteni a buszvégállomáson, hogy az ott veszteglő buszt részletesen megfigyelhessem.

Amikor már tudtam írni, naplót vezettem a villamosok pályaszámáról. Az első balatoni nyaralásunk után a hajókat is nyilvántartásba vettem. Természetesen a folyami hajók is hamarosan sorra kerültek.

Tízéves koromban vettem részt először repülőnapon, azóta gyűjtöm az információkat a repülőkről is. Életem egyik legszebb élménye, amikor édesapámmal részt vehettem egy helikopteres sétarepülésen.

Nem maradhattak ki a sorból a vonatok sem. Az 1993-as és 1996-os járműparádékra – ahol a ritkán látott gőzmozdonyok is fölvonultak – ma is szívesen emlékszem. Kár, hogy azóta nem rendeztek ilyet.

Az sem kerülheti el a figyelmemet, ha egészen új, vagy felújított régebbi típusú buszt vagy trolibuszt helyeznek valahol forgalomba.

Célom, hogy elősegítsem minél több régi közlekedési eszköz megújulását, egyúttal erre irányuló rendezvények szervezését is kezdeményezem, azokban közreműködöm, amikor erre lehetőségem nyílik.

***

Tevékenységem eddigi eredményei a következők:

2009. szeptember 26-án Farkashegyen megszerveztem a Louis Blériot budapesti bemutató repülésének századik évfordulójára emlékező repülőnapot, melyen többek közt Mi-2 helikopter, PZL-104 Wilga, An-2, Robinson R-44 helikopter, PZL-101 Gawron és motoros IS vett részt. A rendezvénnyel egyúttal Mihail Mil helikoptertervező születésének 100. évfordulóját is ünnepeltük.

 HA-BCL Farkashegyen

Fotó: Sármási András

A Mi-2 helikopter bemutatója itt megtekinthető

 Fényképes beszámoló itt

Iwiwen 2009-ben létrehoztam a Mi-2 helikopterek és az FVV villamosok rajongói klubját, Facebookon pedig az ott is megalapított Mi-2 klub és a saját honlapom Facebook-oldala mellett 2010-től a Szőke Tisza gőzhajó és a repülőnapok kedvelői részére létrehozott oldalakat, 2015-től pedig az augusztus 20-i vízi és légi parádé feltámasztását szorgalmazó oldalt is vezetem.

2011 tavaszától 2014 végéig a Magyar Repülő Szövetség Facebook-oldalát, 2012 februárjától 2014 végéig a honlapját is kezeltem.  Ugyancsak 2011 tavaszától havi rendszerességgel jelentek meg írásaim a Radarfigyelő portálon, 2013 októberétől az AIRportal oldalon, 2015 eleje óta pedig itt a saját oldalamon publikálok minden hónapban.

2011 nyarán eredményesen kampányoltam a hagyományos augusztus 20-i vízi és légi parádé fővárosi megtartása mellett.

Diamond kötelék

Fotó: Sármási Zoltán

2012 tavaszán közreműködtem a HA-ANA projekt keretében felújítandó An-2-es repülőgép kiválasztásában.

2012. május 26-án és 27-én Dunakeszin a Legendák a Levegőben Repülőnapon először vett részt PZL-104 Wilga.

HA-SEF Balla Csaba

Fotó: Balla Csaba

Több év szünet után először szerepelt PZL-101 Gawron legalább statikus kiállításon az I. Baracs-Kisapostag Repülőnapon 2012. június 23-án.

HA-SBP kiállítva

Fotó: Sármási Zoltán

2012. szeptember 22-23-án a Budaörsi Reptér Napok egyik fénypontja volt Laura, a gödöllői An-2-es és az először odalátogató KomoSky Team.

HA-MEA

Fotó: Sármási Zoltán

2013 első felében a Malév Repülőklub An-2-es repülőgépének itthon tartásán dolgoztam – a támogatók és az érdeklődés hiány miatt a program meghiúsult.

HA-YHF

Fotó: Sármási Zoltán

2013. június 22-én a II. Baracs-Kisapostag Repülőnapon már a levegőbe is emelkedett az előző évben még csak statikus kiállításon részt vevő PZL-101 Gawron. Nagy sikert aratott az utasok körében és a látványos vitorlázó-vontatással.

HA-SBP

HA-SBP vontat

Fotók: Sármási Zoltán

2013 őszén közreműködtem a néhai For Life mentőszolgálat egyik megmaradt Mi-2-es helikopterének biztonságba helyezésében.

HA-BCR

Fotó: Sármási Zoltán

2014. június 7-én PZL-101 Gawron látogatott Szolnok-Szandaszőlősre a Legendák a Levegőben Repülőnapra, ahol két vontatási feladatot is elvégzett a program keretében.

Gawron+Cimbora

Fotó: Sármási Zoltán

2015. június 12-én online aláírásgyűjtést indítottam az augusztus 20-i fővárosi vízi és légi parádé feltámasztásáért.

2023. szeptember 8-9-én PZL-101 Gawron látogatott el a Szeged International Airshow hétvégéjére, ahol statikus kiállításon lehetett megtekinteni.


Fotó: Sármási Zoltán

2 hozzászólás “Bemutatkozás” bejegyzéshez

 1. T Sármási Zoltán!
  Gratulálok érdekes és nagyon hasznos munkájához. Valódi közérdek a munkája.
  Szeretnék segíteni,idáig nem látott repülőket
  Felfedezni.
  Az én magán gyűjteményemben van a HA-PXG
  PZL 101 Gavron
  Látogatásra invitálom Telek György 2151 Főt
  Petőfi Sándor utca 26 tel 30 267 3561

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .