Néhány jobb sorsra érdemes An-2 repülőgép

Az alábbi oldalon néhány, jelenleg üzemképtelen An-2 repülőgépet mutatok be, amelyek megérdemelnék, hogy újra repüljenek.

HA-ABG:

A balatonkeresztúri repülőtér állandó lakója, sajnos hosszú ideje nem repül már és a szabad ég alatt várja sorsa jobbra fordulását.

Fotó: www.avia-info.hu

HA-MAG:

Régebben gyakran megfordult repülőnapokon szerte az országban, majd a kecskédi bázisáról előbb Dunavarsányba került, majd onnan tovább Kaposújlakra, ahol több társával együtt várja, hogy repülhessen.

Fotó: Sármási Zoltán

HA-MDR:

1980-tól repült hazánkban ez az Ancsa. Jelenleg üzemképtelen, felújításra szorul. Börgöndön lehet vele találkozni, az évente megrendezett repülőnapokon szűnni nem akaró sorok kígyóznak hozzá, hogy belülről is megtekinthessék. Gazdái szeretnék felújítani, de hogy ez mikorra fog megvalósulni, azt egyelőre nem tudni.

HA-MDR

Fotó: Sármási Zoltán

HA-MDZ:

Siófok-Kiliti repülőterén váltott pihenő üzemmódba, majd átköltözött Kaposújlakra, ahol ma új gazdáját várja.

Fotó: www.avia-info.hu

HA-MEY:

1986-ban érkezett hazánkba mezőgazdasági célokra. Hosszú évek óta Domaszéken pihen üzemen kívül. Vásznazásra vár és arra, hogy megint szükség legyen a szolgálataira.

HA-MEY

Fotó: Szárnyaszegett AN-2-esek honlapja

HA-MKA:

1997-től teljesített nálunk szolgálatot. Előző társával együtt ő is arra vár hosszú ideje Domaszéken, hogy igény esetén újra repülhessen.

HA-MKA

Fotó: Szárnyaszegett AN-2-esek honlapja

HA-YHB:

1979-ben kezdte pályafutását nálunk. Különlegessége, hogy mezőgazdasági alkalmazásra kifejlesztett társaitól eltérően a fotogrammetriai (térképész) feladatokhoz használt PF változatú gépről van szó, melyből mindössze 5 példány került hozzánk. Ebből magyar lajstromban egy gép repül Szatymazon (HA-YHD), három gép üzemen kívül van (HA-YHB, HA-YHC, HA-YHE), illetve egy gép Fertőszentmiklóson állomásozik, osztrák felségjel alatt (HA-YHA (ma OM-EIB)).

A HA-YHB-t a rendszerváltás után az Air Service Kft. üzemeltette Budaörsön, amely a MÉM Repülőgépes Szolgálat jogutódaként alakult meg, majd idővel megszűnt. 2008 tavaszán egy viharban a szél felborította a gépet, minek következtében a törzse megroppant, illetve a bal alsó szárnya deformálódott. Sajnos helyreállítására nem került sor, a gép a mai napig üzemképtelenül áll a budaörsi repülőtéren a szabadban. Egyetlen szerepe a május végi gyermeknapi rendezvényeken volt 2010-ig, amikor az érdeklődők belülről is megtekinthették a gépet. Azóta már ilyen célra sem használják. Régebben időről időre felröppent a hír, hogy rövidesen elkerül Budaörsről, és felújítás után ismét a levegőbe emelkedhet, de mostanában nem hallani erről.

2010. október 16-án így nézett ki a gép:

HA-YHB-1

2012. április 22: a helyzet a korábbiakhoz képest mit sem változott.

HA-YHB-2

HA-YHB-3

Fotók: Sármási Zoltán

HA-YHC:

A néhai Lipp László atya égi temploma sokáig Budaörsön lakott, majd külföldi tulajdonoshoz került, végül Bőnyben kötött ki – ma is ott pihen szabad ég alatt.

Fotó: www.avia-info.hu

HA-YHE:

Az előző gép testvére 1981-ben érkezett Magyarországra, hogy a Repülőgépes Növényvédő Állomás (RNÁ) térképészeti feladatokra alkalmazza. A rendszerváltást követően Kaposújlakra került szétszerelt állapotban, ahol 2013 őszén hozzákezdtek a felújításához. Ma eladásra vár, továbbra is szétszerelve.

HA-YHE

Fotó: Szárnyaszegett AN-2-esek honlapja

Egy hozzászólás “Néhány jobb sorsra érdemes An-2 repülőgép” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .