Újraéledt az augusztus 20-i fővárosi vízi és légi parádé

Szerencsére az ünnep reggelére elromló időjárás sem akadályozta meg, hogy öt év kihagyás után újra sor kerüljön a dunai hajósok, a magyar pilóták és az őket szerető közönség közös ünnepére – az eső a parádé kezdetére elvonult, így az eredetileg tervezett programból csak Illés Tamás műrepüléséről és az ejtőernyős bemutatóról kellett lemondani.

A Primus hajó igyekszik becsatlakozni a menetbe

22 hajó alkotta a vízi parádé résztvevőinek sorát

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szervezésében már 9 órakor elkezdtek gyülekezni a felvonulásra a hajók a Lánchíd és az Erzsébet-híd közti Duna-szakaszon. A menet élén egy rendőrségi hajó állt, majd a Honvédség három aknamentesítő hajója, az AM-22 Óbuda, az AM-31 Dunaújváros és az AM-32 Dunaföldvár helyezkedett el, mögöttük pedig a menetrend szerinti és a sétahajózásból jól ismert vízi járművek sorakoztak föl. A legnagyobb köztük az Európa motoros volt, de ott láthattuk mellette a Hunyadi kirándulóhajót, jó néhány Moszkva-típusú személyszállító hajót, kisebb-nagyobb városnéző hajókat, mint például a Rubin, a Fortuna, a Sirona, a Ludwig, a Primus, vagy a Secundus, amely hajó korábban a Balatonon teljesített szolgálatot Klára néven. A menet végére még a hajókon összegyűlő szemetet elszállító „kukáshajó” is becsatlakozott.

A hajófelvonulás résztvevői (balra elől a Ludwig hajó, középen a Rubin, néhány Moszkva-típusú hajó (baloldalt a csupa üveg Legenda), illetve hátul az Erzsébet-híd alatt a „kukáshajó”)

A Honvédség szinte minden repülőgép- és helikopter-típusát felvonultatta

Pontban 10 órakor a Magyar Honvédség kötelékeivel megkezdődött a légi parádé is. Először egy háromgépes Gripen-kötelék húzott át a Duna fölött, majd az idén tavasszal újonnan beszerzett két Zlin-242 kiképzőgép repült be a légtérbe. Őket az ugyancsak a közelmúltban a Légimentőktől átvett két AS-350B könnyű helikopter követte, majd egy Mi-8-as és két Mi-17-es szállítóhelikopterből álló kötelék zárta a katonai gépek felvonulását. A két Mi-17-es gép nemrég tért vissza Oroszországból az ottani felújítás után.

A Honvédség két Mi-17-es és egy Mi-8-as helikoptere

A katonai gépek után ismét a hajók vették át a főszerepet, a Lánchíd alól felvonultak a Parlament előtti Duna-szakaszra, ahol hosszú kürtjellel tisztelegtek az ünnep előtt. Közben a menet közepén a Vöcsök II. szárnyashajó végigvonulását lehetett megtekinteni.

Az AM-22 Óbuda aknamentesítő hajó, mögötte a Primus és a Sirona hajók

Megfelezett polgári légi bemutatók

A hajófelvonulást követően a polgári gépek bemutatója következett a levegőben, pontosabban a négy betervezett program közül kettő. Illés Tamás műrepülő-bemutatója az alacsony felhőalap miatt nem került megrendezésre, így rögtön a Mi-2 helikopter érkezett a Parlament előtti légtérbe, ülésében Imreh Lajossal, aki a tőle megszokott magas színvonalon ezúttal is kiváló bemutatót tartott, füstölővel kiegészítve műsorát. Őt követte a Pannon Air Service háromgépes Diamond köteléke, egy DA-42 kétmotoros gép és két DA-40 egymotoros repülőgép. A záró produkció, a két AN-2-es repülőgépből tervezett ejtőernyős ugrás a nem megfelelő időjárási viszonyok miatt ugyancsak elmaradt.

A Pannon Air Service Diamond kötelékének sziluettje

Végül, de nem utolsósorban motorcsónakok lepték el a Dunát a korábban felvonuló hajók közti területen, rajtuk kiváló egykori és mai sportolóinkkal, felidézve többek közt az elmúlt hetekben megrendezett FINA vizes világbajnokságot és az augusztus végén kezdődő dzsúdó világbajnokságot.

A Szent Flórián tűzoltóhajó idén nem kápráztatott el minket vízfüggönyével, de azért jelen volt a parádé helyszínén

Úgy gondolom, hogy aki a reggeli eső ellenére kijött a rakpartokra, nem tette hiába, hiszen a vízen és a levegőben is akadt látnivaló, a szervezők mindent megtettek a program lebonyolításáért, amit lehetett. Bízom benne, hogy a következő parádéra nem kell megint több évig várni, hanem jövőre az ideinél kedvezőbb időjárási feltételek mellett még több látványos bemutatót láthatunk majd a főváros szívében.

Köszönet illet mindenkit, aki bármilyen módon közreműködött a rendezvény lebonyolításában, ahogy azokat is, akik a rossz idő ellenére is kijöttek együtt ünnepelni a hajósokkal és a pilótákkal. Külön köszönöm azoknak is, akik az elmúlt években kitartottak az ügy fontossága mellett és nem adták fel a reményt, hogy lesz még augusztus 20-án vízi és légi parádé Budapesten. Találkozzunk jövőre ugyanitt!

Fotók: Sármási Zoltán (a fényviszonyok és a fényképező alkalmatosságaim nem megfelelő mivolta miatt kevés használható képet tudtam készíteni a parádéról, azokat is főleg a hajókról, ezért elnézést kérek a szűkös képanyagért)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .