Régi magyar hajók

Számos régi hajó van Magyarországon, amelyek megőrzésre érdemesek, de jelenleg a pusztulás fenyegeti őket, vagy valahol félreállítva várják leendő tulajdonosukat. Ezen az oldalon két ilyen hajót mutatok be:

Buda:

A jelenleg 346. számú állóhajóként jegyzett Buda 1937-ben épült meg az újpesti hajógyárban. 1944-től 1947-ig Ausztriában talált menedéket, így túlélte a háborús pusztítást. 1968-ig áruszállítóként tevékenykedett, majd iskolahajóvá építették át. 1978-tól már nem végzett áruszállítást, kizárólag iskolahajóként szolgált. 1988-ban került sor a leállítására, és állóhajóvá minősítését követően a Fővám térnél kötötték ki, ahol a szárnyashajók bázisául szolgált egészen 2010-ig. Ezt követően az újpesti öbölbe vontatták, ahol arra vár, hogy sorsa megnyugtató módon rendeződjön. Megmentését célul tűzte ki maga elé a TIT Hajózástörténeti Egyesület, melyről bővebben itt lehet olvasni.

Buda

Egykor szebb napokat látott a Buda iskolahajó (Fotó: www.indafoto.hu/tit-hmhe)

 

Beloiannisz (Balaton):

A balatoni flotta zászlóshajója volt ötven éven keresztül. 1952-ben épült a balatonfüredi hajógyárban. Először a Balatoni Hajózási Vállalat, majd 1955-től a MAHART üzemeltette. 1990-ben kapta a Balaton nevet. 1999-től a Balatoni Hajózási Rt. vette át a teljes balatoni flottával együtt. 2003-ban leállították, fenéklemeze és bordázata teljesen tönkrement. Azóta várja sorsát. Egyes tervek szerint  múzeumot vagy éttermet akarnak belőle kialakítani. 2006-ban visszakapta eredeti nevét és védetté nyilvánították, amit azonban 2013-ban visszavontak. A legfrissebb hírek szerint egy budapesti cég fel fogja újítani.

2014. március 21-én a Beloiannisz a Sió-zsilipen át elhagyta a Balatont és leúsztatták a Sión a Dunához, majd a Keselyűsi-zsilip felújításának befejezését követően június 16-án megérkezett az újpesti öbölbe. A motorját szerencsére a hosszú állás után is sikerült üzemképessé tenni. Jelenleg a neszmélyi öbölben várja a felújítását.

Beloiannisz-1

A  Beloiannisz fénykorában, 1969-ben

Beloiannisz-2

A Beloiannisz Siófokon 2009. augusztus 27-én

Forrás: www.hajoregiszter.hu, fotók: www.balatonihajok.hu, www.mahosz.hu, saját fotó (Beloiannisz Siófokon)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt − 4 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..