Éledezik a repülős élet Algyőn

Napjainkban, amikor hosszú évtizedek óta működő repülőtereink egész sorát fenyegeti a megszűnés veszélye, nagy örömmel jelentem, hogy léteznek olyan helyek az országban, ahol az említett irányzattal ellentétben feléledőben van a repülős élet. Algyőn ugyan 1968-ban megszűnt a repülés, de ennek ellenére a mai napig őrzik a repülős hagyományokat és tervezik, hogy néhány éven belül az egykori helyszín közelében újra megnyitják a repülőteret.

2014. június 28-án ellátogattam az Algyői Szabadidőközpont és Technikai Parkba a Téglás utca 151. szám alá, hogy megtekintsem az ott 2012 májusa óta kiállítva őrzött An-2-es repülőgépet. A korábban HA-MBP lajstromjelet viselő Ancsa 1976-tól 2010-ig teljesített mezőgazdasági szolgálatot, amíg Gyomaendrődön le nem állították. A gép szerencsére elkerülte a pusztulást. Új gazdái felújíttatták kiállítható állapotúra, elöregedett vásznai helyett időtálló lemezborítást kapott. Motorja ugyan nem üzemképes, de a felújításnál fontos szempont volt, hogy valamennyi műszer hiánytalanul megtalálható legyen benne, így a gép a legapróbb részletekig minden szükséges alkatrésszel rendelkezik. Festésével a második magyar An-2-es, a jelenleg a németországi Sinsheimben kiállítva őrzött  HA-ANB előtt kívántak tisztelegni, ezért a gép korabeli katonai fényezést és 05-ös oldalszámot kapott, mivel az eredeti példány is repült ezzel a külsővel, ráadásul annak idején Algyőn is megfordult ejtőernyős-ugratás céljából.


Herczeg József polgármesterrel beszélgetve számos érdekes részletet tudtam meg az algyői repülés múltjáról és tervezett jövőjéről egyaránt. A polgármester úr gyermekkorát a repülőtér környékén töltötte, innen ered a helyi repülős hagyományok őrzése iránti elkötelezettsége és az elszántság, hogy közel fél évszázados szünet után Algyő újra rendelkezzen saját repülőtérrel.

A régi repülőtér környezete az idők során átalakult, így a parkban ma is kiváló állapotban lévő eredeti hangárépület, amelyben különböző rendezvényeket szoktak tartani, jelenleg pedig néhány átmenetileg ott kiállított szekérnek nyújt otthont, a jövőben nem fogja tudni betölteni egykori szerepkörét. Egy a közelben a Mol által használatból kivont tartály elbontását követően megnyílik a lehetőség az új leszállópálya és egy könnyűszerkezetes hangár felépítésére. Hogy mennyire komolyan gondolják a repülőtér újranyitását a településen, azt mindennél jobban tanúsítja néhány szétszerelt vitorlázógép az egyik raktárépületben, amelyek már az algyői felszállás lehetőségét várják. Ha a fehéroroszok nem viszik el, a leendő repülőtéren kapott volna feladatot és talált volna új otthonra a Szegeden 2009-ben leállított HA-SBD jelzésű PZL-101 Gawron is. Várhatóan pilótákban sem lesz hiány, az egykor Algyőn repülő, ma Szegeden nehéz körülmények közt működő Délvidéki Aero Club (DAC) örömmel térne vissza, hogy élettel töltse meg az új repülőteret és környékét. Repülőgépek tehát már vannak Algyőn, a pilótákra és a repülőtérre egy kicsit még várni kell, ahogy a nyitó repülőnapra is, melyen mások mellett szeretettel várják Budaörsről a Kányát és a Po-2-est, hogy tisztelegjenek az egykor Algyőn szolgáló HA-RUI és HA-PAN lajstromjelű társaik emléke előtt.


Az algyői Szabadidőközpont és Technikai Park nem csak a repülőgépeknek, hanem más régi közlekedési eszközöknek is otthonául szolgál. Megtekinthető egy jelenleg kilenc darabból álló katonai jármű-gyűjtemény, teherautók, gulyáságyú, illetve egy hajó, amely a tervek szerint az algyői polgárőrök munkáját fogja segíteni a Tiszán. Az egyik épületben pedig egy 1959-es évjáratú Csepel tűzoltóautó, sorozatának második példánya, várja, hogy külső felújítását követően ma is kifogástalanul működő motorjával kigördülhessen a veterán járművek kedvelőinek szeme elé.


Aki szeretné megtekinteni a 05-ös oldalszámú An-2-est, a kiállított járműveket és meg akarja ismerni a magyar repülés történetének egyik korabeli és leendő fellegvárát, Herczeg József polgármester úr szeretettel várja Algyőn a Téglás utca 151. szám alatt található Szabadidőközpont és Technikai Parkban!


További fényképek itt találhatók!

Kiegészítés: a 2014-es önkormányzati választásokat követően új polgármester került a település élére, ami a repülés újraélesztésével kapcsolatban is szemléletváltáshoz vezetett. Az addig összegyűjtött katonai járműveket eladták, egy részük a szegedi Hadiparkban talált új otthonra. Amennyire tudom, jelenleg már csak az An-2 van a régi helyén a gyűjteményből.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .