Elmarad a május 1-i légi parádé Budapesten

„A 2013 óta megrendezett Nagy Futam nevű rendezvény az idei évben légi parádé nélkül kerül megrendezésre Budapesten” – adta hírül nemrég az Airshowinfo. A cikkből kiderül, hogy a földi programok természetesen idén is meg lesznek tartva, továbbá ebben az évben is láthatjuk majd a fővárosban a Flying Bulls Team legendás repülőgépeit, július első hétvégéjén látogatnak hazánkba a Red Bull Air Race alkalmából.

Túl azon, hogy tudomásul vesszük, idén szegényebbek leszünk egy repülős rendezvénnyel és május 1-én nem kell kimenni a Duna-partra repülőket nézni, érdemes elidőzni egy kicsit hosszabban is a hír fölött, mivel komoly tanulságokat lehet belőle levonni.

Egyrészt nem tudjuk, hogy miért döntöttek a légi parádé elhagyása mellett. Vajon csak idén marad el, vagy egyszer s mindenkorra megszüntették? Érdekes, hogy maga a rendezvény meg lesz tartva, csak a légi rész került ki a programból, ahogy arra számtalan példát láttunk már az elmúlt években.

Idén május 1-én nem, csak júliusban jön a Flying Bulls Team Budapestre

Másrészt éppen 2013 óta nincs augusztus 20-án vízi és légi parádé, ugyanakkor a magyar pilóták egy része lehetőséget kapott, hogy május 1-én a Nagy Futam keretében tarthasson bemutatót a főváros szívében. Mivel idén ez a lehetőség sem adatik meg nekik, vajon a hazai pilóták 2017-ben egyáltalán nem repülhetnek a Duna fölött, vagy végre visszakapjuk az évről évre hiányolt nagy múltú augusztus 20-i rendezvényt?

Harmadrészt úgy tűnik, hogy a szervezők a már bevált szokás szerint ezúttal is megfeledkeztek a repülés iránt érdeklődő közönségről. Azokról az emberekről, akiket a döntésükkel megfosztanak a légi parádé élményétől. A gyerekekről, akik talán már kezdik számolni a napokat, hogy mikor mennek majd a Duna-partra repülőket nézni, valamint a szülőkről, akiknek el kell majd magyarázniuk, hogy idén már nem csak augusztus 20-án, hanem május 1-én sem fognak repülőket látni, mert nem jönnek.

Hogy a Li-2-es berepülhet-e idén a Duna fölé, ma még nem tudjuk

Jelen állás szerint a magyar pilóták idén kiszorulnak a fővárosi légtérből, helyettük az elmúlt két évben megszokott módon a Red Bull Air Race által válik majd egy hétre élhetetlenné a Belváros július elején. Mi, hoppon maradt nézők pedig otthon maradunk, kicsit mérgelődünk, hogy már megint a repülés húzta a rövidebbet, augusztusig időről időre írok még néhány cikket, hogy segítsek a mérgelődésben, aztán végül lenyeljük ezt a békát is, ahogy lenyeltük az elmúlt négy évben is, amióta a Red Bull kapja a magyar hajósok és pilóták ünnepi rendezvényére fordítható pénzt a költségvetésből. Persze azt is lehet, hogy ezúttal összekapjuk magunkat és közös erővel kiharcoljuk, hogy végre legyen augusztus 20-án valódi vízi és légi parádé Budapesten. Lehet választani.

Fotók: Sármási Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .