IX. Szatymazi Repülőnap – 2016. szeptember 3.

Kilencedik alkalommal rendezték meg szeptember első szombatján a Szatymazi Repülőnapot, ahol a hagyományoknak megfelelően idén is gazdag programmal várták az érdeklődőket a szervezők.

Ahogy minden évben, ezúttal is a modellezők nyitották a légi programok sorát kisebb és nagyobb helikopterekkel. Aki időben érkezett, az közben láthatta, amikor egy külföldi vendég érkezett a repülőtérre, az SP-AOO lajstromjelű An-2-es, amely a programban sajnos nem vett részt, a közönségtől távol, a mezőgazdasági gépek mellett állt egész nap.

PICT7362Modell helikopterA modellezők után a forráskúti sárkányrepülők tartottak bemutatót kötelékben két-két géppel, majd a helyi Piper Pawnee vontatógép transzparenst vontatott a reptér fölött.

Forráskúti sárkányrepülőkForráskúti sárkányrepülőForráskúti sárkányrepülőkTranszparensvontatásÖt év után újra a levegőbe emelkedett a Vörös Sólymok Falke-kötelék, majd Hársfalvi Pál vitorlázó műrepülő bemutatóját láthattuk.

Vörös SólymokHársfalvi Pál műrepülHársfalvi PálA program egyik fénypontja, mint minden évben, ezúttal is az An-2-es ötös mezőgazdasági kötelék bemutatója volt.

An-2 ötös kötelék An-2 kötelékAn-2 kötelékAn-2 permetezAn-2 permetezÁbrányi Tamás, a Motoros Műrepülő Klub elnöke egy Extra 3000 géppel műrepült, majd Dr. Bajusz Huba egy Sinus, Molnár Géza pedig egy FK-9-es ultrakönnyű géppel tartott bemutatót.

Ábrányi Tamás műrepül Ábrányi Tamás SinusFK-9Tóth Ferenc vitorlázó műrepülő világbajnok programját követően egy Cessna-150-es gépből rózsaszirmokat szórtak a közönségre, majd Veres Zoltán műrepülő bemutatójával folytatódott a műsor a levegőben.

PICT7417Tóth Ferenc és Hársfalvi PálCessna-150Veres Zoltán műrepülVeres Zoltán Veres Zoltán Veres ZoltánVeres ZoltánA légi bemutatók sorát végül egy L-39 Albatrosz sugárhajtású modell, majd léggömbvadászat zárta, amelyet Ábrányi Tamás és Kiss Balázs mutatott be, utóbbi az egykori Aerotriga kötelék egyik Z-50-es gépével.

L-39 Albatrosz modell PICT7434 Lufivadászat Lufivadász kötelékTermészetesen nem maradhatott el a sétarepülési lehetőség sem, An-2-es, két Cessna-150-es és egy 172-es gép, illetve Falke motoros vitorlázó állt a nap folyamán a repülni vágyók rendelkezésére.

An-2 Cessna-150 Cessna-172FalkeÖsszességében egy tartalmas, légi programokban gazdag programot láthattunk idén is, ahol a hagyományok szerint minden repült és szinte mindig volt valamilyen látnivaló a légtérben. A kedvező időjárásnak köszönhetően minden meghirdetett bemutatóra sor került és meglepetésekben sem volt hiány. Egyedül a Cmelák nem volt látható a levegőben, valamilyen okból kifolyólag idén a hangárban maradt a rendezvény idején. Aki kivárta a repülőtéren a szürkületet, annak még egy látványosságban része lehetett: Hársfalvi Pál ismét műrepült, de ezúttal görögtűz égett a vitorlázógép két szárnyvégén.

Köszönet illeti a szervezőket, az Alföldi Repülőklubot, Szatymaz Község Önkormányzatát és a Szemp-Air Kft-t, hogy kilencedik alkalommal is megvalósították a megszokott magas színvonalon a Szatymazi Repülőnapot!

Néhány további felvétel a rendezvényről:

An-2 törzsElbújt a fák közé a néhai HA-DAF An-2 törzse.

Óriásbáb előadás Óriásbáb előadásA Kövér Béla Bábszínház és a szabadkai színház művészei a földi látnivalóról gondoskodtak a Fehérlófia meséjének előadásával.

Piper PawneeTöbb bemutatónál is közreműködött a Piper Pawnee vontatógép.

Zlin-142A repülőtér sarkában lapult, majd a program végén távozott a Hajdúszoboszlóról érkezett Zlin-142-es gép.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .