Vári Gyula felhívása

Vári Gyula, a közismert műrepülő bajnok vadászpilóta, aki az utóbbi években Jak-52-es repülőgépével kápráztatja el a közönségét országszerte különböző repülőnapokon, felhívással fordult a nyilvánossághoz egy nemes kezdeményezéssel, amely egyúttal egy hazai repüléstörténeti jelentőségű gép újjászületését is magában hordozza, ezért örömmel adok róla hírt az oldalon.

„Kedves repülést szerető Barátaim, a segítségeteket kérem!

Nem is olyan régen, egy élménybeszámolós estén, megkért egy nagyon fiatal fiú, hogy mondjam már meg, hogyan tudtam én repülővel repülni, pilóta lenni, hogyan tudták a szüleim kifizetni azt a rengeteg pénzt, ami ehhez kellett. Kérdezte ezt azért, mert ő is nagyon szeretne egyszer repülni és talán valamikor pilóta lenni, de sajnos a körülményei még egy otthoni számítógépes repülést sem tettek lehetővé számára.

Elmeséltem neki, hogy mi is volt régen az MHSZ, hogyan folyt ott az élet, hogyan nevelt a repülős társadalom, hogyan tanultam repülni, hogyan tanultam ott emberséget. Csillogó szemekkel hallgatta, majd keserűn megkérdezte, hogy miért nincs már MHSZ. Erre elég nehezen tudtam érzelemmentesen válaszolni, hiszen magam is jó dolognak tartottam az MHSZ-t. Elmondtam neki, hogy egy nagyon híres pilótával beszéltem és mind a ketten egyetértettünk abban, hogyha nem lett volna az MHSZ (30 Ft-os tagdíjjal), akkor ma egyikünk sem lenne pilóta….

Szomorúan ült a helyén az élményest végéig és bár tetszett neki a sok történet, azért a csalódottság látszott rajta. Hazafelé az autóban ezen a fiatalon járt az eszem és azon a hozzá hasonló sok-sok száz gyereken, akik már nem kaphatták meg azt a lehetőséget, amit mi igen.

Pár nap múlva az ORION Sportrepülő Egyesület taggyűlésén felvázoltam a tervemet. Sajnos MHSZ nem tudunk lenni, de minden évben (véletlenszerűen) ki fogunk választani 4-5 iskolát, akiknek felajánljuk, hogy a tanárok / igazgatók döntése alapján 10-15 gyereket (természetesen szülői beleegyezéssel) elviszünk repülni, bemutatjuk egy repülőgép működését és megpróbáljuk a repülés érzését átadni nekik, akik talán ezt önerőből nem tudnák elérni.

Az ötletből a megvalósítás útjára léptünk és elkezdődött a számolás, források, eszközök keresése. Jómagam felajánlottam egy kisebb összeget és mind a két repülőgépemet térítésmentesen az egyesületnek a repültetésre, de sajnos ez a 2 gép nem elég, pláne úgy nem, hogy nem műrepültetni szeretnénk a gyerekeket. Figyelembe kellett vennünk azt is, hogy szükség szerint a fiatalabb gyerekeket (tanári, vagy szülői) felügyelettel lehet csak elvinni repülni, ami az én 2 személyes gépeimen nem igazán megvalósítható.

Fotó: Sármási Zoltán
Fotó: Sármási Zoltán

Találtunk egy repülőgépet, ami 4 személyes és alkalmas arra, hogy meg tudjuk mutatni a gyerekeknek a repülés élményét. A gép olasz tulajdonosa sajnos már nincs közöttünk, de a családjával meg tudtunk egyezni a repülőgép árában. Itt szeretném a segítségeteket kérni!

2013-ban a II. Baracs-Kisapostag Repülőnapon még repült a gép – Fotó: Sármási Zoltán

Az egyesület a repülőgép árának és a talpra állítás költségeinek csak a felével rendelkezik. Kutattunk forrásokat, kopogtattunk nagyon sok ajtón, de sajnos biztosan nem a jó helyekre mentünk, mert egy petákot sem kapott a programra kis csapatunk.

Ezért úgy döntött az egyesület, hogy az internet nyújtotta lehetőségeket kihasználva fordul hozzátok és mivel a „Gawron” vászon borítású, így VÁSZONJEGYEKET ajánl fel a támogatásért cserébe. Ez azt jelenti, hogyha valaki, anyagilag támogatja a gyerekek élményrepülési programját, akkor felkerül a neve a repülőgépre, valamint az egyesület egy évre pártoló tagjává is fogadja az adományozót/támogatót.

Támogatóink továbbá javaslatot tehetnek, hogy mely iskolákba jussunk el az adott évben. Ebben kérem a segítségeteket. Az egyesület bármekkora összegnek is örül, hiszen sok repülőszerető ember segítségével újra repülőképessé tehetjük a gépet és ez a gép rengeteg gyereknek tud óriási élményt adni.

Az egyesület elektronikus elérhetősége és bankszámlaszáma a következő:
ORION SPORTREPÜLŐ EGYESÜLET,
Számlaszám: 10102543-27276100-01004006,
Email cím: orionse.info@gmail.com .
A közleménybe kérlek, írd be a neved és azt, hogy: „Támogatás”.

Minden kedves támogatót kér az egyesület, hogy az email címre küldjenek egy levelet, melyben hozzájárulnak, hogy a nevük felkerüljön a repülőgépre.
Ígérem, hogy a felújításról és a gyerekek reptetéséről be fogok számolni fényképekkel és esetleg videóval is!

Köszönettel :

Vári Gyula”

 

 

 

 

 

 

Külön nem jelölt fotók: Vári Gyula

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .