2023-as magyarországi repülőnapok körképe

Jól indult a 2023-as repülőnap szezon. Április 30-án második alkalommal rendezték meg Fertőszentmiklóson a Skyview Airshow nevet viselő programot. Május 27-én és 28-án pedig Mezőkövesd adott otthont első ízben a Bükk-Mátravidéki Airshow név alatt elindított, hagyományteremtőnek szánt rendezvénynek.

A sor folytatódik Hajdúszoboszlón, ahol július 28-30-ig az AeroFest Airshow – Hajdúszoboszlói Repülőnapok és sétarepülős családi hétvége kerül lebonyolításra.  Augusztus 19-én érkezik a Budaörsi Airshow. Szeptember második hétvégéjén pénteken és szombaton Szegedre, a SZIA – Szeged International Airshow programjaira, vasárnap pedig Börgöndre várják a repülés szerelmeseit a szervezők.

Közben szinte minden hétvégén ellátogat valamelyik repülőtérre a Legendák a Levegőben családi sétarepülő hétvége rendezvénysorozat, ahol légi bemutatók nincsenek, azonban számos különböző repülőeszközt kipróbálhatnak a repülés iránt érdeklődők és még Süsü sárkány is mindig előkerül valahonnan a gyerekek nagy örömére.

Viszont akad néhány hiányzó is az idei naptárból. Ezúttal hiába keressük a repülőnapok sorában az utóbbi években V4 Airshow név alatt futó júniusi dunakeszi rendezvényt. Ebben az évben is szünetel a július első felében esedékes Baracs-Kisapostag Repülőnap Dunaújvárosban. Valamint a közelmúltban lemondták az augusztus 26-27-re bejelentett Kecskeméti Nemzetközi Repülőnapot is. Tavaly Gödöllőn, ahol 2008-ban volt utoljára repülőnap, tervbe volt véve egy rendezvény, ahol egyebek mellett felavatták volna az eredeti HA-ANA lajstromjelű, ma Németországban őrzött első magyar An-2 mintájára felújított és kiállított Ancsát. Ám végül ez a program akkor elmaradt az avatással együtt, pótlásáról pedig azóta sincs hír.

Kérdés még, hogy idén lesz-e újra a tavalyi szünet után repülőnap Szatymazon, illetve mi várható augusztus 20-án a fővárosban a hagyományos vízi és légi parádé idején. Az utóbbi évek tapasztalatai kevés optimizmusra adnak okot. A dunai hajósok, akik utoljára 2019-ben tudták megtartani a tavaszi kirajzásukat, vagy a magyar pilóták, akik egy időben május 1-én, a Nagy Futam keretében is repülhettek a főváros szívében (már ez a rendezvény is a múlté lett), hosszú ideje nem tudnak méltó módon együtt ünnepelni az őket szerető közönséggel.

Mindig elszomorít, amikor nem az időjárás viszontagságai, vagy valamilyen természeti katasztrófa miatt marad el egy hagyományos rendezvény, hanem emberi döntések vezetnek ahhoz, hogy a megszokott, sokunk által várt időpontban egy repülőtér üres marad. Családok százai maradnak kedvükre való program nélkül, szülők sokasága próbálja elmagyarázni gyermekeinek megfelelő információk és indokolható érvek hiányában, hogy idén miért nem mennek egy adott repülőnapra, mikor tavaly is olyan jó volt.

Bízom benne, hogy az idén elcsendesedő, vagy már évek óta csendben lévő repülőterekre minél előbb visszatér az élet sokunk kedves rendezvényein keresztül.

Fotók: Sármási Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .