Csak elmaradt idén is az augusztus 20-i budapesti vízi és légi parádé

Ahogy azt az elmúlt két évben már megszokhattuk, az augusztus 20-i ünnepségekért felelős állami szervek ezúttal is mély hallgatásba burkolóznak a hagyományos fővárosi vízi és légi parádéval kapcsolatban. Olyannyira, hogy amikor 19-én délelőtt felhívtam telefonon az állami ünnepeket szervező Nemzeti Rendezvényszervező Hivatalt, semmilyen információval nem tudtak szolgálni az ügyben, azon kívül, hogy nyilván nem lesz, mivel nem tudnak róla semmit.

Ezzel együtt hajós és repülős körökből is megerősítették, hogy nem tudnak semmilyen szerveződésről, ezért erős bizonyossággal kijelenthetem, hogy a tavalyi évhez hasonlóan a magyar hajósok és repülősök ünnepe 2015-ben is elmarad. A korábbi vízi parádékat szervező Magyar Hajózási Országos Szövetség ezúttal a parádé helyett a tűzijáték megtekintését tudja térítésmentesen biztosítani hátrányos helyzetű gyermekek és mozgáskorlátozottak számára.

Akik az elmúlt hetekben, hónapokban figyelemmel kísérték a honlapomat és a Facebook-oldalaimat, láthatták, mi mindennel próbálkoztam annak érdekében, hogy idén újra együtt ünnepelhessünk a hajósokkal és a repülősökkel. Sajnos az aláírásgyűjtés, a figyelemfelkeltő cikkek megjelentetése és az érintett szervekkel folytatott levelezés nem bizonyult elegendőnek a sikerhez, amelyben a szerény anyagi lehetőségeim miatt nem kellő mértékű reklámtevékenység mellett a téma iránti közöny is szerepet játszott. Hiába várjuk a parádét akár több tízezren a Duna-parton és még többen otthon a tévéképernyők előtt, ha közben a név nélkül is aláírható online petíciót mindössze 89-en írják alá, a témával foglalkozó Facebook-oldalt pedig csak 648-an kedvelik. Ezzel a létszámmal semmiféle nyomást nem lehet gyakorolni az illetékes szervekre, ezért abban, hogy idén megint elmarad a parádé, ha szerény mértékben is, de osztozik a felelősségben mindenki, aki olvasta az írásaimat, találkozott a kezdeményezéssel, és ugyan érdekli a téma, ott lenne a Duna-parton is, de nem írta alá a petíciót, nem lájkolta a Facebook-oldalt és nem osztotta meg az információt az ismerőseivel.

Veres Zoltánnak mindig nagy sikere volt a parádén is

Ennél jóval nagyobb felelősség terheli az ünnepség megszervezésében illetékes állami szerveket, mindenekelőtt a Miniszterelnökséget, ahonnan választ sem kaptam a témával kapcsolatos levelemre, annak ellenére, hogy azt nem csak tőlem, de a Belügyminisztérium által továbbítva is megkapták. Nem tudom, ki és miért vette magának a bátorságot, hogy úgy döntsön, ez a rendezvény kisebb értékű, mint a tisztavatás, a Szent Jobb körmenet, vagy a tűzijáték, ezért nyugodtan el lehet hagyni és ezt még csak meg sem kell indokolni, nem is kell róla beszélni. Ez a kérdés majd akkor merülhet föl, ha egyszer üres rakpartok előtt rendezik meg a parádét. Most inkább azt kérdezem, hogy a Red Bull miért parádézhat az állam pénzén milliárdokért a Parlament előtt, amikor a magyar hajósok és pilóták az állami ünnepen nem tehetik meg ugyanezt.

PICT1897Hasonló látványban leghamarabb jövőre lehet részünk

Végül, de nem utolsósorban a magyar hajósok és repülősök közös ünnepének elmaradása miatti felelősség alól nem bújhatnak ki maguk az érintettek sem, akikről az ünnepnek szólnia kellene. Ahogy azt nekik többször is megírtam, minden tiszteletem a Magyar Hajózási Országos Szövetségé, amiért hosszú időn keresztül biztosították az ingyenes hajózás lehetőségét a hátrányos helyzetű gyermekeknek, fiataloknak és külön köszönöm, hogy ha szerényebb keretek közt, de idén is szebbé teszik számukra az ünnepet. Ugyanakkor örültem volna, ha azok a fővárosi hajós társaságok, akiket júliusban megkerestem a parádéval kapcsolatban, valamit válaszolnak a nekik küldött levelemre, állást foglalnak a saját ünnepükről.

PICT1362Az Égi Kígyó 2015-ben a hangárban marad

Ennél lényegesen rosszabb a helyzet a repülősöknél, akik már akkor bedobták a törölközőt a saját ünnepük ügyében, amikor a hajósok még állták a sarat. Míg a vízi parádé először tavaly maradt el, a légi parádé már 2008-ban, 2009-ben és 2010-ben, a magyar motoros repülés 100. évfordulóján is. 2013 óta a hajósokkal ellentétben legjobb tudomásom szerint a kisujját sem mozdítja senki az ügy érdekében. A Magyar Repülő Szövetségnél a tavalyi érdeklődésemre azt a választ kaptam, hogy őket csak annyiból érdekli a parádé, hogy kell-e biztosítaniuk bázisul a kezelésükben lévő budaörsi repülőteret a résztvevők számára. Megjegyzem, idén is írtam levelet a szövetség vezetőinek, amelyek válasz nélkül maradtak. Ez a hozzáállás nyilván nem segíti a légi parádé sikerét, de nem meglepő annak fényében, hogy miközben vidéken egyre több a színvonalas repülőnap és világversenyek is otthonra találnak, Budaörsön még mindig csönd honol, a körépületről mállik a vakolat és híre-hamva sincs annak, hogy föl akarnák támasztani a régi Budaörsi Repülőnap hagyományát. Így ha valaki például Li-2-es bemutató-repülést akar látni, vidékre kell utaznia, mert a gép állandó bázisán erre hiába várna.

PICT1364A Li-2-es idén már járt a Duna fölött, nem jön még egyszer

Mindezek fényében arra kérek mindenkit, különösen a kisgyermekes szülőket, hogy ha nem akarnak csalódni és csalódott gyermekeiket vigasztalni, ne jöjjenek fel a parádé miatt a fővárosba és ne menjenek ki a Duna-partra hajókat és repülőket nézni, mert nem lesz mit. Menjenek helyette Szolnokra, ahol a Magyar Honvédség és a helyi önkormányzat szeretettel várja az érdeklődőket idén is a megszokott vízi és légi parádéra.

Augusztus 20. - Szolnok

A szolnoki augusztus 20-i programban szerepel a vízi-légi parádé

Elnézést kérek mindenkitől, hogy nem tettem többet és különösen olyat az ügy érdekében, ami a sikerhez elvezetett volna. Ugyanakkor rendületlenül hiszek benne és ha módomban áll továbbra is mindent megteszek annak érdekében, hogy 2016-ban újra legyen valódi vízi és légi parádé Budapesten. Köszönöm mindazoknak, akik a tudtomon kívül bármit tettek az idei parádé érdekében, bízom benne, hogy jövőre többen leszünk, erősebbek leszünk és újra együtt fogjuk megülni a magyar hajósok és repülősök közös ünnepét.

2 hozzászólás “Csak elmaradt idén is az augusztus 20-i budapesti vízi és légi parádé” bejegyzéshez

 1. Szia! Sajnos csak most olvasom az írásod. Èn ma ott voltam reggel 9-re a Margit hídon ès vártam. Legalább a tisztavatás Grippenjeit de azok se jöttek pedig eddig lagalább azok voltak mindig.
  Jövőre lehet Szolnokra megyek.
  Köszönjük az erőfeszítèseidet remèlem jövőre összejön!!!
  Nem facebookozom pedig biztos támogattalak volna!
  Üdv
  Balázs

 2. Kedves Zoli!
  Szívemből (is) szólsz mindég, pontos, amit írsz.
  Sajnos szél ellen nem lehet, vagy legalábbis nehéz…
  Ráadásul nem tudom, hogy ez a sötét szél egyáltalán honnan, kitől, meg mi okból fúj?
  Tehát, hogy kinek volt ellenére ez a mindég érdekes, százezreket vonzó Hajós, Repülős közös ünnep.
  Sok éve már mi is hiába próbáltunk megtudni valamit előzetesen a rendezvényről, már akkor is, amikor még volt (legalább a hajós).
  Amit én tehettem megtettem, benne vagyok a 89-ben 🙁
  Íme a bizonyíték mostani próbálkozásomra:
  „You have already signed this petition. (2015-08-04 10:14:42)”
  Sajnos a mai „Repülősök” nem kitartó emberek a saját legfontosabb céljaikat illetően sem. Ld. A HHH reptérért (nem, vagy csak 1-2 ember által folytatott küzdelem) Sajnos úgy tűnik, hogy csak műkedvelők. Valami újabb korosztálynak kéne tán megjelenni?…
  De Köszönöm a Te kitartásodat!
  Üdvözlettel: Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .