Újra elmarad az augusztus 20-i budapesti vízi és légi parádé

2016-ban, hasonlóan az elmúlt három évhez, ismét elmarad a hagyományos vízi és légi parádé a fővárosban augusztus 20-án. Ahogy azt már 2013 óta megszokhattuk, ezúttal sem tartja feladatának egyetlen érintett szerv sem, hogy erről értesítse a parádét országszerte váró közönséget, ezért helyettük igyekszem a rendelkezésemre álló információ-morzsák alapján felvázolni, hogy miért marad el ismét a hajósok és a pilóták fél évszázados múltú közös ünnepe.

Az elmúlt hónapokban több alkalommal írtam azokról az okokról, amelyek mások mellett ebben az évben is ahhoz vezetnek, hogy a hajózás, a repülés barátai, kisgyermekes családok sokasága marad hoppon az ünnep alkalmából, nem beszélve a vízi parádé állandó meghívott résztvevőiről, az állami gondozásban élő gyerekekről, fiatalokról. Ezek közül most újra felvázolom a legfontosabbakat, remélve, hogy írásomat olyan emberek is olvassák majd, akiknek lehetőségük van ezeken változtatni.

Az állam szerint a Red Bull Air Race miatt nincs idén parádé

Az állami ünnepségekért, így az augusztus 20-i programokért felelős Nemzeti Rendezvényszervező Hivataltól kapott tájékoztatás szerint ebben az évben a Red Bull Air Race miatt nincs augusztus 20-án vízi és légi parádé, ami ennek megfelelően nincs is benne a hivatalos programban. Első ránézésre meglepőnek tűnhet, hogy kerül a képbe az egy hónappal korábban megtartott, külföldről szponzorált céges rendezvény, de a megértéshez sokat segít, ha elolvassuk az ide vonatkozó 1464/2014.(VIII.15.) kormányhatározatot, amelyből kiderül, hogy az állam évente 6 millió eurót szán a központi költségvetésből a Red Bull Air Race budapesti futamának a megrendezésére, amelyhez idén a fővárosi önkormányzat is komoly árengedménnyel járult hozzá. Hogy ez miért van így, az egy külön történet, amelynek a feltárásához és nyilvánosságra hozatalához több szakértőtől is segítséget kértem, egyelőre hiába. Egyesek egyéb elfoglaltságaikra hivatkozva, mások érdemi indoklás nélkül hagyták figyelmen kívül a témát, közreműködve ezzel több tízezer honfitársuk ünnepének az ismételt tönkretételében.

PICT5562dEgy dolog biztos: az állam a verseny helyszínén és a bázisul szolgáló repülőtér környékén élők érdekeit figyelmen kívül hagyó Red Bull Air Race számára biztosított hatalmas összeg mellett a magyar hajósok és pilóták ünnepe részére a korábbi évekhez hasonlóan idén sem teremtett megfelelő hátteret. Az augusztus 20-i parádé ignorálása a jelenlegi kormányzat részéről különösen érdekes, mivel a rendszerváltást követő évtizedes szünetet követően az első Orbán-kormány idején támasztották fel ezt a hagyományt 2000-ben, majd a baloldali kormányok által is folytatott, de a kétezres évek végére a gazdasági válság miatt egyre jobban megtépázott szokást a második Orbán-kormány alatt újították meg 2011-ben, hogy aztán 2013-ban egy mozdulattal, megfelelő indoklás nélkül megszüntessék.

Hiányzik a hajós és repülős szervezetek összefogása

Persze nem egyedül az állami döntéshozókon múlt, hogy idén megint kudarcba fulladt a parádé feltámasztásának kísérlete, hiszen a programban résztvevők oldalán is van számos probléma, amely hozzájárul ehhez az „eredményhez”. A hajósok érdekeit képviselő Magyar Hajózási Országos Szövetség, amelynek az elnöke jelenleg történetesen egy kormánypárti politikus, korábban éveken keresztül erejét megfeszítve, saját anyagi lehetőségeit a végsőkig kihasználva szervezte meg a hajók felvonulását az ünnep alkalmából és tette lehetővé az ingyenes hajózást az állami gondozásban élők, majd 2013-ban Hajós Ünnep néven a nagyközönség számára is. Ebből azóta rendeztek még egyet, mégpedig idén április 17-én, a személyhajózási szezon kezdetén, amikor a hajókon pillanatok alatt elfogytak a helyek, azonban a kedvezőtlen időpont miatt a partról csak alig néhányan figyeltük a hajók felvonulását. Szerencsés dolog lett volna idén is augusztus 20-ra időzíteni ezt a programot, vagy a nagy érdeklődésre való tekintettel mostanra is szervezni még egy Hajós Ünnepet, hogy a parton maradók is élvezhessék a látványt, de erről ezúttal sajnos nincs szó.

 

Ami a program légi oldalát illeti, ott 2012, az utolsó parádé óta változatlan a helyzet. A pilóták érdekeit képviselő Magyar Repülő Szövetség jelenlegi vezetése nem tekinti feladatának, hogy lépéseket tegyen a parádé feltámasztása érdekében. Tőlük függetlenül néhány pilóta vállalkozott volna rá, hogy akár saját költségén is bemutatót tartson az ünnep alkalmából a Duna fölött, azonban a többségük ezt nem tudta bevállalni, vagy nem is reagált a felkérésre, így nem sikerült olyan programot összeállítani, amivel állami és minden egyéb szervezett háttér nélkül neki lehetett volna fogni a kivitelezésnek.

A nézőközönség felelőssége

Végül, de nem utolsósorban, mi magunk is felelősek vagyunk a parádé elmaradásáért, mint közönség. Bár a korábbi években minden alkalommal több tízezren kísértük figyelemmel a programot a Duna-partról, vagy otthon, a tévéképernyők előtt, nem emeljük fel a szavunkat elegen ahhoz, hogy a döntéshozók meghallják azt és kénytelenek legyenek tudomásul venni, hogy az ünnep más elemeihez hasonlóan erre is van igény. Így aztán nem érzik kötelességüknek, hogy megszervezzék a parádét. Ha nekünk megfelel, hogy a hajók üres rakpartok előtt vonulnak fel a Dunán, beérjük azzal, hogy a hazai pilóták helyett a Red Bull szórakoztat minket május 1-én és a kétórás parádé helyett a többnapos állandó repülőzúgást választjuk, ami a Red Bull Air Race hozadéka, akkor továbbra sem lesz változás.  Előbb-utóbb felnő egy olyan generáció, amelynek már nem lesz saját tapasztalata arról, hogy volt egy ilyen hagyományunk, ők azt hiszik majd, hogy a Red Bull egyenlő a magyar repüléssel. Ez már a mi felelősségünk lesz. Mint köztudott, aki nem tiszteli a hagyományait, a múltját, annak nem lesz jövője sem.

PICT1897
A magam részéről továbbra is folytatom a küzdelmet az augusztus 20-i parádé feltámasztásáért, de az elmúlt években már többször kiderült, hogy a munkám egyedül kevés az áttöréshez, ezért nyomatékosan kérem mindenkitől, aki a következő években szeretné újra látni a hajósok és a pilóták ünnepi rendezvényét, hogy írja alá és ossza meg a tavaly útnak indított petíciónkat, lájkolja és ossza meg Facebook-oldalunkat. Hozzuk létre azt a kritikus tömeget, amelyet az érintett szervek már nem söpörhetnek félre és kénytelenek legyenek cselekedni azért, hogy ismét legyen valódi vízi és légi parádé Budapesten augusztus 20-án!

Utóirat: ugyan Budapesten nem, de Szolnokon az ottani hagyománynak megfelelően idén is várják az érdeklődőket a Tisza-partra a helyi vízi és légi parádéra!

 

2 hozzászólás “Újra elmarad az augusztus 20-i budapesti vízi és légi parádé” bejegyzéshez

  1. Egyetértek a azzal, hogy augusztus 20.-án élményt jelentene a közönség számára a légi és vízi bemutató.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .