Gőzhajókörkép Magyarországon – lesz-e működő gőzhajónk?

Negyven éve állították le felújítási célból az utolsó magyar üzemképes gőzhajót, a Petőfi gőzöst és húsz éve került sok-sok hányattatás után Neszmélyre ugyanazon okból. Ennek ellenére ma sem tudja senki megmondani, mikor lesz, egyáltalán lesz-e valaha újra működő gőzhajó Magyarországon.

Fotó: www.hajoregiszter.hu

Noha Európa más országaiban, vagy éppen az Egyesült Államokban sok szép példa található napjainkban is arra, hogy lehetséges gőzhajót üzemeltetni, hazánkban negyven éve véget ért a gőzhajózás és nem tudni, lesz-e folytatás.

Pedig volt idő, amikor úgy tűnt, a fennmaradt gőzhajók összegyűjtését előbb-utóbb valamelyik gőzös beüzemelése fogja követni, de aztán a lendület alábbhagyott és most már bő évtizede teljes csönd övezi a kérdést.

A kétezres évek első felében sokan örültünk, amikor a Zoltán Gőzös Közhasznú Alapítvány a neszmélyi öbölbe vontatta az összes, akkor mozdítható állapotú gőzhajót és kisebb felújításokra is sor került.

Az első szerzemény az Apatinból 2001-ben visszahozott Petőfi gőzhajó volt, amely eredetileg 1987-ben került oda felújításra, ám két évvel később 1989-ben egy tűzesetben súlyos károkat szenvedett. 2003-ban vontatták Újpestről Neszmélyre, ahol az azóta eltelt húsz évben kisebb munkálatoktól eltekintve érdemi változás nem történt az állapotában, noha védett műszaki emlék.

Fotó: www.hajoregiszter.hu

Aztán 2004-ben előkerült Százhalombattáról az ott addig klubhajóként használt, az alapítvány nevét is adó Zoltán gőzös, amely a legöregebb fennmaradt gőzhajónk még 1869-ből. Szépen fel is újították kiállítható állapotra (gőzgép nélkül). Ma is Neszmélyen található, védett műszaki emlék.

Fotó: www.hajoregiszter.hu

Többen emlékezhetnek még rá, hogy ugyancsak 2004-ben az augusztus 20-i vízi és légi parádén a program fénypontjaként  a Sopron motoros a Neszmély gőzöst vontatta a hajók felvonulásán.

Fotó: www.hajoregiszter.hu

A legfiatalabb, 1957-ben gyártott gőzhajó felújítása 2010-re fejeződött be és szállásként használták az oda látogatók számára a hajóskanzenben, a gőzgépét viszont nem tették üzemképessé.

Fotó: www.hajoregiszter.hu

A Neszmélyi Hajóskanzen honlapján az utolsó hír 2019-es, a főoldalon szereplő dátum nélküli közlemény szerint a kiállítások jelenleg nem látogathatók.

A neszmélyi skanzenben őrzött hajókon kívül a Kossuth gőzhajó változatlanul a fővárosi panoráma dísze, múzeumi műtárgy. Bár megvan a gőzgépe, az üzembe helyezése nem szerepel napirenden.

Fotó: www.hajoregiszter.hu

A szomorú sorsú Szőke Tisza maradványai most már több, mint három éve a parton rozsdásodnak Szegeden, miután a nagyszabású kiemelési akciót nem követte semmiféle folytatás a tervezett felújítás tekintetében.

Fotó: Sármási Zoltán

A kérdés tehát változatlan: minimum negyven év szünet után lesz-e újra üzemképes gőzhajó Magyarországon és ha igen, melyik lesz az és hány évet kell még várni rá?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .