Lesz-e jövője? – Újpesten vesztegel a Táncsics hajó

A MHRT Hunyadi típusú kirándulóhajóiból összesen három példány készült a Mahart Újpesti Hajójavítójában. Közülük az első, az 1963-ban, tehát éppen 60 évvel ezelőtt vízre bocsátott Táncsics hosszabb ideje a korábban megszokott belvárosi kikötők helyett az újpesti öbölben vesztegel. 


Fotó: www.hajoregiszter.hu

Testvérei, az 1964-ben vízre bocsátott Rákóczi rendezvényhajóként, az 1966-os évjáratú Hunyadi pedig kirándulóhajóként jelenleg is szolgálatban vannak. Gyermekkoromból emlékszem, hogy a kilencvenes években a három hajó összekapcsolva adott helyet az évente megrendezett Médiahajó nevű programnak. Ennek során a hajók Budapestről Visegrádig együtt tették meg az utat.

A tulajdonos Mahart Passnave Kft. egyelőre nem válaszolt a hozzájuk intézett kérdésemre, hogy mit terveznek a Táncsics hajóval. Némi aggodalomra ad okot, hogy a hajó nem szerepel a cég honlapján a bérelhető hajók között. 


Fotó: www.hajoregiszter.hu

Arról sem nyilatkoztak, milyen sors vár a fél évtizede leállított Sólyom szárnyashajókra és a velük együtt szintén uszályra tett többi szárnyashajóra. Továbbá az is kérdés, hogy a Csillag nevet viselő kis hajó mikor áll újra szolgálatba, de erre sem kaptam választ. Amúgy idén ünnepli a 112. születésnapját de sajnos már bő másfél évtizede nem üzemel, 

Fotó: www.hajoregiszter.hu

Szomorú, hogy a magyar hajózástörténet ikonikus darabjaiért újra és újra aggódni kell, a jövőjük több esetben minimum kérdéses, ha ma még nem is fenyegeti őket közvetlenül a pusztulás veszélye. Nem tudom, mikor érkezünk el végre egy olyan korszakba, amikor okafogyottá válik a hasonló kérdések feltétele. Amikor van szándék és pénz is arra, hogy a meglévő értékeink megkapják az őket megillető megbecsülést. Amikor fel sem merül, hogy egy sokmilliós értéket képviselő hajó éveket, sőt, évtizedeket töltsön üzemen kívül.

Kiegészítés: Sikerült felvennem a kapcsolatot a Mahart PassNave Kft.-vel. Válaszukban jelezték, hogy az említett hajók nem rendelkeznek hatósági engedéllyel ahhoz, hogy hajózhassanak, ezért idén biztosan nem lesznek láthatóak a Dunán.  Azonban idén újítják fel a szárnyashajó-flottát, amelyről hamarosan hírt adnak majd az oldalukon.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .