Megújult a Cmelák a Gyengénlátók Általános Iskolájának udvarán

Példaértékű összefogás révén az elmúlt év során újjászületett a HA-MGO lajstromjelet viselő Z-37 Cmelák. A gép 2009-ben Kaposújlakról került Budapestre a Gyengénlátók Általános Iskolájának udvarára és az ott töltött bő  évtized alatt igen rossz állapotba került.


A HA-MGO 1995-ben használtan került Magyarországra. Miután kivonták az aktív szolgálatból, 14 évvel később a fővárosba az iskolaudvarra került oktató játékként, motorburkolat nélkül.  Az idő múlásával a repülőgép balesetveszélyessé vált, ezért már nem tudta ellátni a feladatát, amire kijelölték, mivel el kellett zárni a gyerekek elől.


A 2020-ban 50 éves repülőgépet a Lufthansa Technik Budapest szakemberei önkéntes munkában újították föl. A nagyobb munkálatok tavaly november 28-ra készültek el. A lépcső hiányzik még hozzá, hogy a gyerekek beülhessenek a gépbe. Ezt a Produktum Kft. készíti el kedvezményes áron az Enersys Kft. finanszírozásával. A hiányzó motorburkolatot Kornyik Csaba közreműködésével sikerült pótolni Kaposújlakról. Remélhetőleg hamarosan birtokba vehetik a gyerekek a megújult repülőgépet és hosszú időre biztosítva lesz a Cmelák jövője.


Az ilyen és hasonló projektekről hírt adni mindig öröm. Bízom benne, hogy példaértékkel bír más kezdeményezések számára is közlekedéstörténeti emlékeink méltó módon történő megőrzésére.


A felújításról további információk itt és itt olvashatók.

Fotók, információk: Fülöp Csilla

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .