Ötezer lóerő dübörgött a Szatymazi Repülőnapon

Repülő boszorkányok, sárkányrepülők, vitorlázó műrepülők, transzparens-vontatás, illetve Veres Zoltán műrepülő bemutatója várta többek közt az érdeklődőket a 2017-ben már tizedik alkalommal megrendezett Szatymazi Repülőnapon szeptember 9-én, ahol természetesen ezúttal is levegőbe emelkedett az ötgépes An-2 kötelék, ötezer lóerő dübörgésével betöltve a légteret.

A program szokás szerint a modellezők bemutatóval kezdődött, akik ebben az évben két repülő boszorkánnyal és egy Angry Bird figurával érkeztek a repülőnapra, de tartottak bemutatót Edge-540 repülőgépmodellel is füstölővel kiegészítve, valamint igen népszerű volt a gyerekek körében az apró ejtőernyők segítségével bonbonokat szóró drón is.

 

Angry Bird

 

A nagygépes bemutatók sora 11 órakor a forráskúti sárkányrepülők ötgépes bemutatójával kezdődött, ők már hosszú évek óta visszatérő vendégnek számítanak a szatymazi repülőnapok történetében. Ezt követően egy jellegzetes szatymazi specialitás következett, a Piper Pawnee végzett transzparens-vontatást a repülőtér, illetve a település légterében.

 

Miután a transzparens földet ért a reptér sarkában és a Piper Pawnee is landolt néhány áthúzást követően, kis szünet után, melynek során ismét felszálltak a modellgépek, sor került a rendezvény sokunk által nagyon várt hagyományos fénypontjára, az ötgépes An-2 kötelék bemutatójára. Minden évben meghatározó élmény, amikor az öt Ancsa felsorakozik a közönség előtt, majd feldübörög mind az ötezer lóerő, ahogy a gépek együtt a levegőbe emelkednek. Felszállás után az Ancsák alakzatba rendeződtek, majd egy pálya fölötti áthúzást követően eltűntek a közönség háta mögött, hogy a repülőteret szegélyező erdő mögül hirtelen felbukkanva térjenek vissza a légtérbe. A kötelék látványos szétválását követően két Ancsa színezett vizet permetezett a reptér fölött, mégpedig olyan precizitással, hogy a gépek futóműve szinte éppen csak nem érintette a talajt.

 

HA-MBJ

HA-MES

Az Ancsák leszállását követően hamarosan megérkezett Börgöndről vontatásban Tóth Ferenc vitorlázó műrepülő bajnok, akit a bemutatóra való rövid felkészülés után már húzott is fel a magasba a Swift vitorlázógéppel a helyszínre vontatást is végző Robin DR. 400 gép. Tóth Ferenc, aki többek közt az idei wroclawi Világjátékokon első helyezést ért el, látványos zenés programmal kápráztatta el a közönséget.

 

A műsor további részében látható volt egy szerb pilóta gázturbinával kiegészített vitorlázórepülése, megérkezett Veres Zoltán, aki a tőle megszokott színvonalon mutatta be ismét műrepülőtudását, valamint a program szerint Hársfalvi Pál is műrepült Fox típusú vitorlázógéppel, de erről a három bemutatóról már nem tudok első kézből beszámolni, mivel addigra már nem tartózkodtam a helyszínen.

HA-SZP

A légi bemutatók mellett természetesen lehetőség nyílt a sétarepülésre is, egy An-2-es, két Cessna-150, egy Cessna-172 és egy Falke motoros vitorlázó állt egész nap a repülni vágyók rendelkezésére.

Köszönet illeti a szervezőket, amiért a tőlük megszokott magas színvonalon bonyolították le idén is a programot, törekedve arra, hogy lehetőség szerint mindig legyen valami látnivaló a levegőben. Noha számomra sokszor elég sok utazással jár a Szatymazi Repülőnapra való kilátogatás, eddig még mindig megérte, ezért mindenkinek csak ajánlani tudom a rendezvényt.

Fotók: Sármási Zoltán

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .