Tavaszi kirajzás helyett csönd – mi van a dunai hajókkal?

Két év szünet után újra megtelt a rendezvénynaptár mindenféle gazdag programokkal, azonban hiába keressük közöttük a dunai hajósok tavaszi kirajzását, amely utoljára 2019. április 7-én került megrendezésre.


Az elmúlt két év korlátozásai, a turisták elmaradása kétségkívül nem használt a jórészt sétahajózással foglalkozó vállalkozásoknak sem, éppen ezért adódna, hogy a korlátozások megszűnését követően újra látványos programmal hívják fel magukra a figyelmet a dunai hajósok, ám valamiért nem ez történik.
Mivel a tavaszi kirajzásra vonatkozó kérdésemre egyelőre nem kaptam választ az illetékesektől, marad a találgatás, vajon milyen állapotban van most a dunai hajózás. Ha szétnézünk a rendezvényt szervező Magyar Hajózási Országos Szövetség, vagy a Személyhajósok Szövetsége honlapján, akkor mindkét felületen azt találjuk, hogy 2019 tavaszán, nagyjából a Hableány katasztrófájánál gyakorlatilag megállt az idő.


Ennek első jeleként augusztus 20-án a hajósok nem vettek részt a hagyományos budapesti parádén (nem hivatalosan a májusi tragédia miatt, bár ezt a nagyközönséggel nyilvánosan nem közölték). Aztán tavaly nyáron sem jelentek meg és nem is nyilatkoztak semmit augusztus 20-án, noha a honvédségi légi parádét és minden más hagyományos programot is megtartottak, így a rakpartok a hajósoktól függetlenül is megteltek közönséggel. Nem a hajósok voltak az egyetlen hiányzók: 2019-ben és tavaly sem vettek részt a polgári repülés képviselői az ünnepi programban, amelynek magyarázata egyelőre ugyanúgy nem ismert számomra, mint a hajók távol maradásáé.


Most pedig, amikor minden kezd végre újra életre kelni, a hagyományos tavaszi kirajzásról nincs hír. Csak a csönd és a három éve nem frissített honlapok jelzik, hogy valami nincs rendben a dunai hajózás körül. Dacára annak, hogy ugyanebben az időszakban a balatoni hajózás talpon tudott maradni. Tavaly sikeresen lebonyolították a 175. jubileumi évadjukat, benne a szeptemberi látványos sorakozóval Balatonfüred partjai előtt, idén pedig néhány napja elindították a 176. szezont is. Ilyen körülmények mellett csak remélni lehet, hogy ha most tavasszal nem is, augusztus 20-án újra visszatérnek a hajók az ünnepi programba.

Kiegészítés: a Személyhajósok Szövetségétől kapott tájékoztatás szerint a hajózási szervezetek az utóbbi két év nehézségei mellett továbbra is dolgoznak a hajózás helyzetének javításán és változatlanul szerepel a jövőbeli terveik közt mind a tavaszi kirajzás, mind az augusztus 20-i programban való részvétel.

Fotók: Sármási Zoltán

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .