Legyen valódi vízi és légi parádé Budapesten augusztus 20-án!

Petíció aláírása

Az augusztus 20-i ünnephez kapcsolódó hagyományok szerves része (kellene, hogy legyen) a fővárosban a Parlament előtt rendezett vízi és légi parádé, amelynek léte, ellentétben a többi megszokott programmal, mint a tisztavatás, a Szent Jobb körmenet vagy a tűzijáték, időről időre megkérdőjeleződik. Az 1960-as évektől a rendszerváltásig töretlen hagyomány a 2000-ben történt újjáélesztése óta több válságon is keresztülment, azonban tavaly először fordult elő, hogy a teljes parádé elmaradt mindenféle hivatalos indoklás nélkül.

PICT0633Fotó: Sármási Zoltán

Az elmúlt másfél évtized alatt kormányoktól és pártoktól függetlenül voltak nagyon jó parádék (2003-tól 2007-ig, valamint 2011-ben és 2012-ben), de nagy botrányok is (2008-tól 2010-ig, valamint 2013-ban és 2014-ben). Jó kérdés, hogy a magyar hajósok és repülősök közös ünnepe miért nem tud a rendszerváltás előtti időszakhoz hasonlóan olyan mértékig beépülni az augusztus 20-i ünnepkörbe, hogy a megtartása többé ne legyen kérdés, ahogy nem kérdés a tűzijáték, vagy Karácsonykor a karácsonyfa állítás sem.

PICT1897Fotó: Sármási Zoltán

Egy biztos, minden évben több ezren várják, hogy kimehessenek a Duna-partra megnézni a vízi és légi járművek parádéját, és még többen vannak, akik a televízió képernyőjén keresztül kísérik figyelemmel a rendezvényt országszerte, amennyiben van erre lehetőség. Sajnos ahogy korábban több alkalommal, úgy az elmúlt két évben sem érdekelte az illetékes szerveket, hogy jelentős érdeklődés lenne a parádé iránt.

10511077_766675153396266_5935296223774591365_nFotó: Tóth Ferenc „Pamacs”

Talán kevesen tudják, hogy a vízi parádén részt vevő hajókon állami gondozásban élő gyerekek, fiatalok szoktak utazni, akik számára életre szóló élményt jelent a hajózás és a légi parádé megtekintése. A parton nézelődők közt pedig ott vannak a jövő hajósai és pilótái, akik talán éppen a parádé miatt kapnak kedvet a hajózáshoz, vagy a repüléshez. Ők mind vesztessé válnak azokban az években, amikor valakik valahol úgy döntenek, hogy nem tartják meg a parádét.

100820_bphajosfelvonulas_01Fotó: www.langlovagok.hu

Itt az ideje, hogy az illetékesek végre tudomásul vegyék, hogy a magyar hajósok és repülősök fél évszázados múltra visszatekintő közös ünneplését az őket szerető közönséggel együtt nem lehet eltörölni és egyéb programokra (Nagy Futam, Red Bull Air Race) lecserélni, amelyek a hajósokat nem, a magyar pilótákat pedig csak elenyésző mértékben érintik. Persze ezek a rendezvények is fontosak a magyar repülős élet és a repülés szerelmesei számára, de az augusztus 20-i parádét nem pótolják.

Csak akkor érhetünk el sikert, ha nagyon sokan leszünk!

Ha Ön is szeretné, hogy 2015-ben és a következő években is mindig legyen vízi és légi parádé Budapesten augusztus 20-án, írja alá a petíciót és ossza meg rokonaival, barátaival, ismerőseivel, valamint lájkolja és ossza meg a kezdeményezés Facebook-oldalát, hogy minél többen fejezzük ki az igényünket a rendezvény iránt!

6 hozzászólás “Legyen valódi vízi és légi parádé Budapesten augusztus 20-án!” bejegyzéshez

  1. Támogatom a kezdeményezést. Szükségünk van ezekre a rendezvényekre!!!

    1. Ez ennél összetettebb kérdés, mivel ezeknek a rendezvényeknek a lebonyolításán is emberek dolgoznak, nem beszélve a turizmus különböző ágazatairól, amelyek most szintén súlyos veszteségeket éltek át. Az ő megélhetésük kerül még inkább veszélybe attól, ha nem végezhetik a munkájukat és így végső soron mindenki rosszul jár.

  2. Nem szeretnék sem parádét sem tűzijátékot !!! , Ebben a helyzetben most nem pénzt szórni kéne, hanem felmérni mennyien jutottak , jutnak koldusbotra….Nem érték hozzá csak feltételezem, hogy a lézerfény parádét olcsóbban lehet megoldani…ha már annyira ragaszkodnak hozzá a parádé szerelmesei…

    1. A tűzijáték nem az én asztalom, lehet, hogy a lézerfény jobb és olcsóbb. Viszont a parádé nem pénzszórás, a megvalósításán emberek dolgoznak, akiknek ez is hozzájárul a megélhetésükhöz. A hajózás és a repülés is nehéz időszakon megy keresztül, nem tőlük kell elvenni azt a kevés elismerést, amit az ünnepi részvétel jelent számukra, nem beszélve az érdeklődő közönség öröméről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .