Öt év után újra tavaszi kirajzás a Duna budapesti szakaszán

2024. április 20-án 10 óra és 12 óra között öt év szünet után újra megrendezi a Magyar Hajózási Országos Szövetség és a Személyhajósok Szövetsége a tavaszi kirajzást a Duna fővárosi szakaszán.

A kirajzásba bekapcsolódó hajók fedélzetén lehetőség van utasként részt venni a programban. A hajóútra ingyenesen lehet regisztrálni és jegyeket igényelni a kirajzas.hu oldalon keresztül, ahol kiválasztható, hogy melyik részt vevő hajó fedélzetén szeretnénk utazni. A felvonuló hajók közt több Moszkva-típusú hajó mellett ott lesz az idén hatvan éves Rákóczi hajó, amely két testvérével, a Hunyadival és az évek óta az újpesti öbölben üzemen kívül pihenő Táncsiccsal együtt a Mahart Passnave Kft. flotta zászlóshajójának számít.


Továbbá részt vesz a felvonuláson az Európa hajó, a főváros egyik legnagyobb rendezvényhajója csak úgy, mint a 103 éves Attila hajó, amely eredetileg LIV. számú csavargőzösként került vízre és eddigi hosszú pályafutása során több évtizeden át közlekedett a Balatonon, majd 1998-tól a Dunán üzemel budapesti sétahajóként. Két testvére, a Hunnia iskolahajó és A Boss ex Bakony jelenleg az újpesti öbölben állomásozik, utóbbi üzemen kívül. Ott lesz a menetben az 1927-ben gyártott Pannónia hajó is, amelynek három testvére, a Csongor, a Tünde és a Csobánc napjainkban is a balatoni nosztalgiahajó flottában üzemel.


Természetesen a modern sétahajók sem hiányoznak majd a programból, mint az eredetileg aknaszedő hajókból sétahajóvá átalakított Delfin I. és Delfin II. hajók, vagy a 2015-ben Óbudán gyártott Nimród katamarán. Olyan külföldről származó sétahajók is ott lesznek a menetben, mint például a német eredetű Primus, az idén hatvan éves, szintén német, hazánkban 2006-tól üzemelő Rubin, vagy az eredetileg kormányzati protokollhajóként forgalomba állított Sirona hajó, amely később Belgrádban dolgozott sétahajóként és 2011-ben került hazánkba a fővárosba.


Természetesen a résztvevő hajók listája is megtalálható a már említett kirajzas.hu oldalon.

Fotók: Sármási Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .