Gazdát cserélt, de a Balatonon marad az Arács

A megújuló Beloiannisz mellett, amely néhány napja már fedett csarnokban pihen a révkomáromi hajógyárban, egy másik, jobb sorsra érdemes hajóról kaptam jó hírt.


A tavaly novemberi évzáró hajós körképben és már előtte is többször írtam az utolsó balatoni váci gyártású vízibuszokról, a 301-es Akali és a 3011-es Arács motorosról. A két hajót a Balatoni Hajózási Zrt. kivonta a menetrend szerinti forgalomból és meghirdette eladásra ahelyett, hogy a nosztalgia állományhoz sorolta volna a hat évtizeden át a tó látképéhez tartozó vízibuszokat.


A cikk írásakor még nem tudtam, hogy az Arács motoros, amely a típus utolsó, eredeti állapotában megmaradt képviselője, és amelyet utoljára tavaly szeptember 18-án a Balatoni Hajózás Napja alkalmából rendezett ünnepi felvonulásán láthatott a nagyközönség, novemberben gazdát cserélt. Az új tulajdonos, a Balatonmáriafürdőn bejegyzett Beach Boat Kft. lett és a tervek szerint idén már ők fogják üzemeltetni a hajót, amely így továbbra is a Balatonon marad.


Reméljük, hogy a 2019-ben leállított Akali vízibusz sorsa is előbb-utóbb megnyugtató módon rendeződik.

Fotók: Sármási Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .